Terug

Veelgestelde vragen


 
Aanschaffen licentie
 
Ik kan niet inloggen, wat nu?
 
Betalen
 
Resultaten
 
Toetsen/Oefeningen
 
Certificaat B2 of C1
 
Systeemvereisten
Aanschaffen licentie


 • Hoe koop ik een licentie?
  - Op de site van Hogeschooltaal vind je in het menu bovenin de knop bestellen. Klik hier op en volg de instructies. Houd je bankgegevens bij de hand, want je betaalt met iDEAL.
   
 • Kan ik als particulier ook Hogeschooltaal aanschaffen? 
  - Ben je als particulier geïnteresseerd in Hogeschooltaal? Ga dan naar www.taalvaardig.nl.
 • Waarom is Hogeschooltaal verplicht op de boekenlijst?
  - Jouw opleiding werkt met de methode van Hogeschooltaal. De docenten plaatsen Hogeschooltaal op de lijst met verplichte boeken. Hogeschooltaal is alleen geen boek maar een compleet zelfstudiepakket.
 • Ik heb een licentie gekocht, maar blijk geen Hogeschooltaal nodig te hebben voor mijn opleiding. Kan ik mijn geld terugkrijgen?
  Je hebt recht op restitutie van de licentiekosten minus € 12,50 administratiekosten wanneer het account ongebruikt is. Een ongebruikt account houdt in dat:
  - er GEEN oefeningen zijn gemaakt;
  - de intaketoets NIET is gemaakt;
  - er maximaal 1 keer is ingelogd.

  Dien je verzoek in via support-hogeschooltaal@noordhoff.nl.
 • Is de licentie alleen voor de officiële certificaattoets?
  - Nee, Hogeschooltaal is een totaalpakket. Dat betekent dat je oefeningen, proeftoetsen, theorie en ook officiële niveautoetsen in één keer aanschaft!Ik kan niet inloggen, wat nu?


 • Ik heb wel een licentie voor Hogeschooltaal gekocht, maar ik kan niet inloggen. Wat moet ik nu doen?
  - Het duurt maximaal één werkdag voordat je account actief is. Je krijgt dan een bevestiging via het e-mailadres dat je ingevuld hebt op het formulier bij betaling. Is je account na één werkdag nog niet actief dan mag je een e-mail sturen naar support-hogeschooltaal@noordhoff.nl en dan wordt het direct voor je in orde gemaakt.
 • Ik heb een e-mail gekregen met de mededeling dat ik niet voorkom in de studentenlijst van mijn opleiding. Hoe kan dit en wat moet ik nu doen?
  - Hogeschooltaal ontvangt aan het begin van het collegejaar de studentenlijsten van de hogescholen. Die lijsten worden in de databank geplaatst. Studenten die later instromen komen niet voor op die lijsten. In dat geval krijg je een e-mail van Hogeschooltaal met daarin het verzoek je gegevens aan te vullen.
 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat moet ik nu doen? 
  - Klik in het inlogscherm op 'wachtwoord vergeten?' Vul vervolgens je studentnummer en e-mailadres in. Je wachtwoord wordt nu gereset. Als je er niet uitkomt kun je mailen naar support-hogeschooltaal@noordhoff.nl of bellen tussen 9.00 en 17.00 uur naar +31 76 850 29 99 en dan helpen wij je direct verder.
   
 • Ik heb een tijd geleden een licentie gekocht voor Hogeschooltaal. Wanneer krijg ik mijn inlogcodes binnen?
  -Je ontvangt na maximaal één werkdag  een e-mail met je inloggegevens. Heb je niets gekregen? Dan kun je contact met ons opnemen via support-hogeschooltaal@noordhoff.nl of +31 76 850 29 99 en dan maken wij het direct voor je in orde!Betalen


 • Wat kost Hogeschooltaal?
  - Hogeschooltaal kost 55 euro voor het collegejaar 2016-2017. De licentie geldt voor ALLE modules, oefentoetsen, theorie en oefeningen.
  - De licentie blijft 5 jaar geldig, handig voor de hele studieduur. Ook handig als je na je studie van 4 jaar nog een sollicitatiebrief wilt schrijven.
 • Moet ik Hogeschooltaal opnieuw bestellen als ik van opleiding verander waar ook gebruik wordt gemaakt van Hogeschooltaal?
  - Nee, dat hoeft niet. Stuur ons een e-mail met je oude en nieuwe studentnummer en je krijgt een nieuwe account voor die opleiding.
 • Ik kan niet betalen via de website (iDEAL), wat moet ik nu doen?
  - Je kunt een licentie ook bestellen door 55 euro over te maken op bankrekeningnummer NL45RABO0142329479 t.n.v. Digitaalbedrijf Breda. Stuur vervolgens een e-mail naar support-hogeschooltaal@noordhoff.nl. Daarin vermeld je dat je een licentie via de bank aanschaft. Vermeld de naam van je opleiding, je eigen naam en je studentnummer.
  Zodra de betaling binnen is, ontvang je een bevestiging en kun je aan de slag.
   
 • Is het mogelijk om een factuur te ontvangen van de betaling?
  - Ja, dat kan. Stuur een e-mail naar support-hogeschooltaal@noordhoff.nl met je adresgegevens. Wij mailen je dan een factuur in PDF.
 • Op korte termijn moet ik een toets van Hogeschooltaal gaan maken. Ik heb nog geen licentie, wat moet ik nu doen?
  - Je koopt zo snel mogelijk via iDEAL een licentie. Neem vervolgens even contact met ons op; tot een half uur voor aanvang van de toets kun je nog bellen of mailen (+31 76 850 29 99, support-hogeschooltaal@noordhoff.nl). Wij zorgen ervoor dat je direct gebruik kunt maken van je account.
 • Ik ben een buitenlandse student, is het mogelijk om vanaf een buitenlandse bankrekening te betalen?
  - Ja, natuurlijk kan dat! Je stuurt een e-mail naar support-hogeschooltaal@noordhoff.nl. Daarin vermeld je dat je een licentie via de bank aanschaft. Vermeld de naam van je opleiding, je eigen naam en je studentnummer.
  - Betaal met een bankoverschrijving (of iDEAL buitenland).
  - Gebruik IBAN nummer: NL45RABO0142329479 en BIC: RABONL2U. Onder vermelding van: Licentie Hogeschooltaal, naam en studentnummer.
Resultaten


 • Waar kan ik mijn resultaten vinden?
  - Log in.
  - Klik op resultaten portfolio, bovenin het menu.
  - Al het gemaakte werk staat gesorteerd op onderwerp. Wanneer je klikt op een onderdeel, kun je kiezen voor 'Oefening inkijken'.  Hier zie je wat goed of fout was en je kunt op de blauwe links klikken om tips te bekijken en de theorie na te lezen.
 • Wat voor resultaten moet ik precies hebben om te slagen voor de toets?
  - Voor het certificaat van Hogeschooltaal moet je voor het onderdeel spelling werkwoorden 80% of meer scoren én(!) je moet gemiddeld voor de vier onderdelen 80% of meer scoren.Toetsen/oefeningen


 • Welke basisvaardigheden komen terug in de toetsen?
  - De toets bestaat uit vier onderdelen: werkwoordspelling, spelling algemeen, zinsstructuur of grammatica en algemeen  taalgebruik. Wat aangeraden wordt is om de diagnostische toetsen met theorieverwijzingen te maken. Deze diagnostische toetsen bevatten namelijk de vier onderwerpen van de toets. Mocht je fouten maken dan geeft Hogeschooltaal automatisch een link naar de theorie. Je merkt dan vanzelf welke onderdelen van de basisvaardigheden je nog eens goed door moet nemen.
 • Kan ik ook oefentoetsen maken?
  Binnen de module ‘Basisvaardigheden’ vind je diagnostische toetsen op zowel B2- als C1-niveau. Deze toetsen zijn qua vorm en niveau gelijk aan de officiële toetsen. 
 • Als ik alle oefentoetsen heb gemaakt, is er dan geen oefenstof meer?
  - Bij alle oefeningen kun je de antwoorden resetten. Dat kan ook bij de proeftaaltesten. Bovendien maakt Hogeschooltaal regelmatig nieuw oefenmateriaal!
 • Kan ik mijn antwoorden verwijderen bij de oefentoetsen?
  - Dat kan wel bij de proeftaaltesten en de oefeningen bij de theorie. De diagnostische toetsen kun je niet resetten.
 • Hoe kan ik zien welke antwoorden goed of fout zijn?
  - Als je kijkt bij resultaten, dan zie je naast jouw antwoorden een groen kruisje. Dat is het goede antwoord.
 • Ik heb een fout gevonden in de oefentoets of in de theorie. Waar kan ik dit melden?
  - Wij doen er alles aan om er voor te zorgen dat onze methode foutloos is. Als je toch een foutje hebt kunnen ontdekken, dan horen we dat heel graag. Zo draag jij ook bij aan de kwaliteit van het taalonderwijs! Je opmerking kun je mailen naar support-hogeschooltaal@noordhoff.nl. Vermeld ook waar de fout precies staat (onderwerp en regel).
 • Wanneer wordt de uitslag van een toets bekend gemaakt?
  - Zodra de officiële toetstijd is verstreken, is inzage mogelijk. Door het aanklikken van de knop 'inzage' op je startpagina zie je de scores die jij hebt behaald. Je kunt 24 uur lang de toets en de antwoorden inzien. Deze uitslag is wel onder voorbehoud. Na drie werkdagen staat je definitieve score in je portfolio.Je score kun je meteen zien onder resultaten. 
 • Wordt er rekening gehouden met dyslexie?
  - Als je een verklaring hebt, krijg je langer de tijd om je toets te maken. Ga naar de docent of studieleider die de toets regelt. Die geeft het door aan Hogeschooltaal.
Certificaat B2 of C1


 • Wanneer ontvang ik een certificaat van Hogeschooltaal?
  - Je krijgt een certificaat als je op je opleiding een officiële toets hebt gehaald met 80% of hoger voor de spelling van de werkwoorden én(!) als je gemiddeld 80% of hoger scoort voor de vier onderwerpen (werkwoordspelling, spelling algemeen, zinsstructuur en algemeen taalgebruik), krijg je een certificaat. Hogeschooltaal levert de certificaten; jouw docent of studieleider reikt het certificaat uit.
 • Wat betekent een certificaat van Hogeschooltaal?
  - Hogeschooltaal heeft een wetenschappelijke redactie. De toetsen weerspiegelen het taalniveau dat noodzakelijk is op een hbo-opleiding. Hogeschooltaal certificeert woordenschat, algemene spelling en werkwoordspelling, zinsstructuur, grammatica, interpunctie en algemeen taalgebruik.
Systeemvereisten


 • Wat is vereist om Hogeschooltaal te gebruiken?
  - In beginsel is alleen een internetbrowser en een internetverbinding voldoende. Hogeschooltaal adviseert om een zo recent mogelijke versie van je browser te gebruiken.
  Verouderde versies van Internet Explorer willen nog weleens onstabiel werken. Vanaf Internet explorer 9 en hoger zijn er geen problemen bekend. De overige browsers werken allemaal zonder problemen.

  De volgende browser zijn uitgebreid getest en werken probleemloos met Hogeschooltaal:
  · Microsoft Internet Explorer 9 of hoger

  · Mozilla Firefox 10.0 of hoger

  · Safari 5.0 of hoger

  · Chrome 20.0 of hoger

 • Ik moet op mijn eigen laptop toetsen. Wat heb ik nodig?
  - Om toetsen te kunnen maken moet je een Flashplugin hebben. Zorg ervoor dat je controleert of jouw browser stabiel loopt met Flash. Gebruik de volgende link om te controleren of Flash is geïnstalleerd op jouw computer:
  Link naar Adobe Flashplayer

Terug